El bioquímic Joan Oró, fil conductor de la 28a Setmana de la Ciència

28a Setmana de la Ciència
31/10/2023 - 12:51 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Novembre és un dels mesos amb una cita ineludible amb la cultura científica. Cada any, cap a mitjans de mes, se celebra la Setmana de la Ciència una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats. En aquesta edició, la vint-i-vuitena, la Setmana de la Ciència se celebrarà a Barcelona i la resta de Catalunya del 10 al 19 de novembre. Com a eix central s’han proposat diversos temes coincidents amb efemèrides científiques de les quals, la cap de cartell és el centenari del naixement del bioquímic lleidatà Joan Oró.

La Setmana de la Ciència és un esdeveniment adreçat a tots els públics amb els objectius fonamentals d’apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre la població més jove. En el seu marc s’organitzaren tot un munt d’activitats de divulgació arreu del territori, com ara jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics, experiments, xerrades, espectacles…

En cada edició, la Setmana adopta diversos temes coincidents amb efemèrides de l’any de celebració. En el 2023, la Generalitat de Catalunya impulsa la commemoració de l’Any Joan Oró, amb motiu del centenari del naixement d’aquest bioquímic que va fer contribucions destacades en l’estudi de l’origen de la vida a la Terra i que va ser reconegut internacionalment per la seva tasca. Així, Joan Oró és el fil conductor d’aquesta Setmana de la Ciència, motiu pel qual protagonitza el cartell de l’edició, però no és l’únic tema al voltant del qual s’articulen les activitats.

Enguany també s’homenatgen les astrònomes Cecilia Payne, qui va demostrar que el Sol està compost de gas hidrogen i heli, i Reysa Bernson, fundadora de l’Association Astronomique du Nord el 1923. Així mateix, es commemora el centenari de la visita d’Albert Einstein a Barcelona i del descobriment de l’efecte Compton a càrrec d’Arthur Holly Compton, i el bicentenari de la mort d’Edward Jenner, descobridor de la vacuna de la verola. Tot plegat, coincidint amb un 2023 que ha estat declarat per la UNESCO com a Any Internacional del Mill, el qual també tindrà presència en aquesta Setmana de la Ciència.

La Setmana als equipaments de Barcelona

Enguany, Barcelona i els seus voltants apleguen un gran nombre de propostes per gaudir la recerca, la divulgació i el coneixement durant la 28a Setmana de la Ciència. Moltes d’aquestes tenen lloc en equipaments com ara biblioteques i centres cívics.

En el cas de Biblioteques de Barcelona, les propostes inclouen un petit cicle sobre astronomia al voltant del cometa Halley, tallers infantils sobre estratègies de camuflatge dels éssers vius, conferències i xerrades sobre la relació entre intel·ligència artificial i computació quàntica, les dificultats amb què s’han trobat les persones del col·lectiu LGTBIQ+ en el món de la ciència, la recerca que es fa sobre els efectes del cànnabis o en què consisteix la recerca en biomarcadors, entre d’altres propostes.

Diversos equipaments del districte de Les Corts també ofereixen propostes, com un taller de dibuix i un espectacle infantil sobre el món a l’escala nano, experiments de ciència amb música de violí o una xerrada que posa en comú la música amb la taula periòdica. Així mateix, el Centre Cívic Vil·la Urània, amb la ciència com a un dels seus eixos temàtics principals, acull un experiment sobre recerca forense, l’emissió del programa Fenòmens naturals, de Ràdio Farró, una xerrada sobre diagnòstics en salut mental o una altra sobre el vincle de l’art amb la ciència.

La Setmana de la Ciència et porta moltes més coses. Consulta el seu programa i participa-hi!

Més informació